Skip to content

Educatia parentala

Nevoia de a fi parinti mai buni

 

Educatia parentala a fost resimtita ca o necesitate in Romania mai ales in ultimul deceniu. Decembrie 1989 a adus o deschidere totala catre aspecte de cultura si civilizatie contemporana care au marcat puternic viata fiecaruia dintre noi, dar si schimbari dramatice ale mediului social, care trebuie integrate cu grija pentru a lasa loc pentru cat mai putine disfunctii ulterioare.

Parinti nascuti într-o lume aproape imobila, cu un anumit set de valori, in familii traditionale, au copii care sunt nascuti într-o lume in continua miscare, cu valori complet diferite. Situatiile conflictuale din familia contemporana (care se indeparteaza treptat de structura traditionala) apar cu o frecventa ingrijoratoare, parintii nu reusesc sa depaseasca barierele de comunicare, iar copilul este primul care are de suferit, fiind expus abuzurilor si neglijarii. S-a facut simtita astfel o nevoie de reînnoire a cunostintelor, deprinderilor si valorilor la care parintii sa poata apela pentru a putea mentine o buna comunicare pe termen lung cu copilul, fara a renunta complet la valorile familiei, care ramane in continuare cel mai bun cadru de dezvoltare a copilului in fiecare din etapele sale de crestere. Programul National de Educatia Parentala a fost raspunsul gasit de Fundatia Copiii Nostri in Romania pentru mai multa libertate, întelegere si justitie in familie si pentru a facilita o integrare sociala si scolara optima a copilului.

Programul National de Educatie Parentala este derulat in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si inspectoratele scolare judetene din intreaga tara. Prin cursurile sustinute de FCN s-au format resurse umane specializate in educatie parentala in fiecare judet; pe plan local proiectul continua prin implicarea autoritatilor locale care asigura costurile necesare si prin voluntariatul cadrelor didactice. Un numar de peste 4400 gradinite si aproape 500 de scoli din toata tara au fost incluse in acest program si organizeaza periodic cursuri de educatie parentala dupa metoda „Educati Asa!”.

Ce isi propune aceasta metoda? In primul rand sa imbunatateasca felul in care parintele abordeaza inca din primii ani de viata relatia cu copilul sau, pentru a deschide calea unei comunicari cat mai bune in viitor in familie pe toate planurile. Cursul, care este o modalitare simpla de a face cunoscute parintilor avand copii intre 3 si 12 ani, principii de baza ale relatiei parinte – copil intr-o lume moderna, ii ajuta pe acestia sa-si insuseasca in mod interactiv o serie de comportamente noi, folosind materiale auxiliare deosebit de atractive si jocuri cu mesaje simple si directe.

Fundatia Copiii Nostri a pus la dispozitia fiecarui inspectorat scolar numeroase exemplare suport de curs, materiale auxiliare, casete video, toate pentru a sustine continuarea proiectului pe plan local. Cresterea de la an la an a numarului de parinti interesati de a participa la cursul „Educati Asa!” reprezinta un element important punand in evidenta nevoia reala si cererea mare fata de acest serviciu. Astfel au fost asigurate parghiile necesare continuarii proiectului in vederea schimbarii mentalitatiilor invechite privind educatia si statutul copilului in familie. Fundatia Copiii Nostri a publicat numeroase materiale de educatie parentala pentru parinti si profesionisti care sunt de asemenea distribuite in gradinite si scoli primare si care pot constitui suport si pentru alte intalniri cu parintii.  

Pornind de la necesitatea extinderii si generalizarii programelor de educatie parentala, incepand cu anul 2005/2006 Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a preluat initiativa Fundatiei Copiii Nostri conducand in continuare procesul de formare a cadrelor didactice din invatamantul prescolar pentru a-i abilita in derularea programelor de educatie parentala. Actualmente programul este generalizat la nivel national, respectiv fiecare judet dispune de un numar de cel putin 12 formatori de formatori specializati in metoda „ Educati Asa”, care la randul lor pot forma alte cadre didactice sau pot organiza direct cursuri pentru parinti.

Desfasurarea acestui program in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii asigura continuitatea proiectului pe termen lung si extinderea lui geografica intr-un numar tot mai mare de gradinite si scoli primare, conducand la generalizarea programelor de educatie parentala in invatamantul prescolar si primar.

Pentru evaluarea impactului proiectului, Fundatia Copiii Nostri a organizat numeroase focus grupuri cu parintii care au evidentiat progrese reale in schimbarea mentalitatilor si a metodelor educationale folosite de parinti. Cadrele didactice au apreciat de asemenea ca relatia scoala/gradinita – familie s-a imbunatatit sensibil ca urmare a participarii parintilor la cursuri. Faptul ca autoritatile guvernamentale au stabilit educatia parentala ca prioritate in Strategia guvernamentala pentru 2008-2013, reprezinta o valorizare superioara a tuturor initiativelor de educatie parentala, „Educati Asa” reprezentand intre acestea programul cel mai unitar, coerent si bine primit de catre parinti atat in mediul rural cat si in mediul urban. 

Generatiile viitoare vor trai intr-o lume diferita de cea a parintilor si bunicilor lor. Am inteles cu totii acest lucru. Am acceptat si ca ne aflam, ca parinti, intr-o perioada de tranzitie, la o raspantie extrem de dureroasa: afectiv ne e greu sa ne desprindem definitiv de modelele parintilor nostri, atat de familiare si in care inca ne regasim cu atata usurinta, iar rational pe de alta parte am recunoscut deja ca avem datoria de a evita pentru copiii nostri o serie de abuzuri pe care aceste modele le perpetuau fara voie. Trecerea catre o alta dimensiune a relatiei parinte-copil inseamna decizii uneori dureroase, asumarea raspunderii cu constiinta faptului ca, desi perfectiunea nu exista, nu putem renunta pur si simplu la datoria de a cauta si de a ne apropia cat mai mult posibil de parintele ideal. Cat sa aruncam din vechile modele? Ce sa pastram? Unde sa introducem schimbarea?

Nu mai suntem singuri in fata acestor intrebari. Aceasta cautare interioara a primit un sprijin real. Educatia parintilor este acum o alternativa la indemana, avem specialisti care sunt gata sa ne sprijine sa ne intelegem mai bine in primul rand pe noi insine, nu numai pe copiii nostri, in asa fel incat generatiile viitoare sa nu mai traiasca momentele noastre de impas si sa adopte atitudini flexibile care sa permita schimbarea si adaptarea cu mai multa usurinta. Valorile europene la care am aderat ne stimuleaza si mai mult sa renuntam la metode traumatizante, iar drepturile copilului sa nu mai fie un concept abstract ci o practica de fiecare zi pentru fiecare dintre noi.

Reclame

8 comentarii

Lasă un comentariu
 1. Andrei Anisoara / Ian 9 2012 12:24

  As dori sa primesc continutul cursului „Educati Asa!” Multumesc anticipat!

  • fcn61 / Ian 9 2012 12:33

   cursul Educati Asa nu se distribuie decat in cadrul unor sesiuni de formare adresate cadrelor didactice din invatamantul prescolar si primar. daca sunteti cadru didactic puteti participa la una dintre sesiunile de formare organizate in judetul dvs. (luati legatura cu inspectorul de specialitate pentru invatamant prescolar, pentru a afla detalii despre viitoarele cursuri). daca sunteti parinte, va rog intrebati la gradinita daca este disponibil, intrucat nu exista inca in toate gradinitele din Romania. multumim.

  • gabriela g / Ian 12 2013 23:58

   si eu as dori sa il pot primi

 2. Tudorache M / Mar 2 2012 22:51

  Am participat,in calitate de cadru didactic la cursul de educatie patentala si pot spune ca este ,intr-adevar, util, instructiv si bine venit, oferindu-ne noua ,adultilor, o perspectiva clara de abordare a personalitatii copilului, folosind metode si tehnici eficiente de educare si influentare pozitiva .Formatori competenti,empatici si convingatori!

  Voi impartasi cu placere ,din cele invatate, si grupurilor de parinti, ce vor dori sa ia parte la cursul de instr.”Educati asa!”
  Multumiri organizatorilor!

  • gabriela g / Ian 12 2013 23:57

   as fi si eu ft interesata de cursul acesta sau de cateva activitati care se pot tine cu parintii in acest sens.comportament parental si educatie parentala..sunt cadru didactis si as dori sa pot sa comunic cu cineva care a paticipat la acest curs.
   multumesc.

 3. Tudorache M / Mar 2 2012 23:09

  Am participat,in calitate de cadru didactic, la cursul de educatie parentala si pot spune ca este ,intr-adevar,util ,instructiv si bine-venit,oferindu-ne noua ,adultilor, o perspectiva clara de abordare a personalitatii copilului,folosind metode si tehnici eficiente de educare si influentare pozitiva.,precum si de inlaturare a comportamentelor nedorite. Formatoare empatice, instruite si convingatoare!
  Multumiri organizatorilor!

  • fcn61 / Mar 2 2012 23:51

   Va multumim mult pentru impresii si va dorim mult succes in munca cu parintii! Nu ezitati sa ne contactati pentru a ne impartasi experienta dumneavoastra in acest domeniu dupa ce veti organiza cateva cursuri.

 4. gabriela g / Ian 13 2013 00:02

  buna ziua .as dori sa comunic cu o persoana care a participat la acest curs deoarece sunt cadru didactic si as dori sa aplic si eu .ma intereseaza foarte mult comportamenul parental si educatia parentala .multumesc si astept un mail daca se poate si continutul cursului.
  multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: