Skip to content
16/12/2010 / fcn61

Conferinţa de lansare a proiectului „Centre de Resurse si Sprijin în Comunitate”

In perioada 9-11 decembrie 2010 a avut loc Conferinţa de lansare a proiectului „Centre de Resurse si Sprijin în Comunitate” implementat de Fundaţia Copiii Noştri în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului si Sportului, Asociaţia Comunelor din România si organizaţia „Paideia” din Bulgaria.

Scopul final al acestui proiect multi- regional este susţinerea accesului la educaţie a copiilor din categorii sociale dezavantajate precum si informarea si formarea non formala a părinţilor cu privire la folosirea unor alternative educaţionale non-violente în familie, încurajarea şcolarizării copiilor lor, prevenirea abandonului timpuriu al şcolii si creşterea şanselor de a se integra pe piaţa muncii pentru copiii din aceste familii, atunci când vor atinge vârsta adultă.

Proiectul propune înfiinţarea a 21 de Centre de Resurse si Sprijin în Educaţie in 20 de comunităţi rurale din şapte judeţe ale ţării, precum si un centru în Bucureşti.

Selecţia comunelor unde vor fi localizate aceste centre s-a făcut împreuna cu ACOR (Asociaţia Comunelor din România), ţinând cont de o serie de indicatori statistici referitori la aspectele socio-economice specifice.

Bazat pe un parteneriat educaţional activ care implica toţi factorii – cheie la nivel local: şcoala/grădiniţa, părinţii şi autorităţile locale, proiectul prevede dezvoltarea de programe educaţionale pentru copii şi părinţii lor, înfiinţarea unei ludoteci in fiecare centru, activităţi de integrare si combatere a discriminării, în general servicii sociale complexe implementate de echipele locale multidisciplinare ale proiectului (cadre didactice, asistenţi sociali, psihologi)

 În categoriile de beneficiari ai proiectului se înscriu: în total 1260 de copii din categorii dezavantajate, 1000 de părinţi, 1800 de cadre didactice şi alţi profesionişti, care vor beneficia de cursuri de formare, 100 de membri ai comunităţilor în care se va derula proiectul, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Activităţile proiectului sunt direcţionate atât câtre copii preşcolari si şcolari mici expuşi riscului de abandon şcolar sau de părăsire timpurie a şcolii sau celor neintegraţi în nici o forma de educaţie, cat si către familiile acestora, din zone dezavantajate socio – economic, din mediul rural. Pentru profesioniştii care vor lucra, în proiect, si nu numai, se vor organiza cursuri de formare in domeniul educaţiei parentale, a dezvoltării abilitaţilor socio-emoţionale la copii precum si in alte domenii de interes. Primarii comunelor selecţionate, în proiect ca si alţi reprezentanţi ai autoritarilor locale vor beneficia de cursuri de formare axate pe dezvoltare comunitară, antreprenoriat rural, politici locale de incluziune socială si nediscriminare, oferirea de şanse egale tuturor membrilor comunităţilor respective.  

Obiectivul prioritar al fiecărui Centru de Resurse si Sprijin în Educaţie este prevenirea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii pentru cel puţin 20 de copii preşcolari şi şcolari mici anual, iar pe parcursul celor 30 de luni de funcţionare, în fiecare comună cel puţin 60 de copii si 50 de părinţi vor fi incluşi în proiect, beneficiind direct de activităţile educaţionale si de integrare sociala desfăşurate în centre.

Proiectul „Centre de Resurse si Sprijin in Educaţie (CRSE) este cofinanţat de Fondul Social European, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 2, „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, domeniul major de intervenţie 2, „Prevenirea si corectarea părăsirii timpurii a scolii”. Bugetul total al proiectului este de 18180158 lei.

In cei 18 ani de activitate Fundaţia Copii Noştri a rămas fidelă misiunii sale de a sprijini copiii din categorii dezavantajate pentru a beneficia de o educaţie corespunzătoare atât in familie cat si in instituţiile de învăţământ. Prin vasta activitate de formare a cadrelor didactice îndeosebi pe domeniul educaţiei parentale Fundaţia Copiii Noştri a urmărit si a reuşit realizarea acestei misiuni, orientându-se cu prioritate, in ultimii ani, către beneficiari din  mediul rural.

Prin toate proiectele sale Fundaţia Copiii Noştri promovează egalitatea de şanse, nediscriminarea si accesul egal la educaţie al tuturor copiilor, indiferent de sex, naţionalitate, etnie, religie sau mediu.

Comunicatul de presa este atasat aici

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: